Povratak

Dohrana štenaca zamjenskim mlijekom, uvođenje dehidrirane hrane | Dehelmintizacija malih štenaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adela Smajlovic web 2017


Odgovara:
Adela Smajlović, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molim Vas za savjet. Imam kujicu yorki koja se parila s maltezerom. Okotila je 5 psića koji su danas stari 3 tjedna. Rado bih im dala neku hranu, ali nisam sigurna što. I još me zanima što da im dam za čišćenje. Mama je dobila pola tablete, ali oni su mi toliko mali da se njima ne usudim. Pozdrav i hvala. Željka

O: U prva dva tjedna života, prije nego što otvore oči, štenci provode 90% svoga vremena hraneći se majčinim mlijekom i spavajući. U tom periodu poželjno bi bilo vagati ih jedan puta dnevno i bilježiti promjene u tjelesnoj težini. Ukoliko primjetite da jedan ili više štenaca slabije dobiva na težini, treba posumnjati na malnutriciju. U takvim slučajevim potrebno je prihranjivati ih nekom od zamjena za mlijeko koji sadrže sve hranjive tvari kao i majčino mlijeko s pravilnim omjerom masnoća, bjelančevina, vitamina i minerala. U ponudi Pet centra možete pronaći  Beaphar, Canina ili Dr.Clauder's Pro life zamjensko mlijeko za štence. Svaki od navedenih preperata dolazi s uputama o načinu pripravljana i količini koju je potrebno primjeniti ovisno o tjelesnoj masi šteneta. S obzirom na to da tako maleni štenci nemaju još dobro razvijenu sposobnost održavanja tjelesne topline, pripremljena zamjenska mlijeka moraju se davati topla (temperature 35-37 stupnjeva) te u više navrata (svaka 2-3 sata). Takva zamjenska mlijeka mogu se koristiti i kao dodatak ili zamjena za mlijeko u dobi do 3-4 tjedna starosti štenaca, te kao dopunska hrana kujama koje su u laktaciji.

Nakon što štenci navrše 3-4 tjedna života nužno bi bilo početi uvoditi u prehranu neku od dehidriranih hrana prilagodenih dobi i pasmini šteneta. Ovisno o preferencama, u Pet centru dostupan je širok izbor raznovrsnih dehidriranih hrana prilagođenih malim pasminama pasa tjelesne mase 1-10 kg. Puppy ili junior hranom štenci se mogu hraniti do dobi od 12 mjeseci, ili nešto duže ovisno o pasmini, kada postaju odrasli psi. U početku je potrebno dehidrat razmočiti, a za to možete koristiti toplu vodu koja će razmočiti i nabubriti dehidrat, koji po potrebi  možete još malo usitniti i žlicom. Tako pripremljenu hranu ponudite štencima 3-4 puta dnevno, pridržavajući se uputa o dnevnoj dozi navedenoj na svakoj vrećici hrane. Postepeno smanjujete količinu vode i stupanj razmočenosti dehidrirane hrana kako štenci rastu, kako biste kasnije u potpunosti mogli prestati namakati hranu.

Štenad je potrebno tretirati sredstvima za čišćenje od parazita svaka dva tjedna od 3. do 12. tjedna starosti, te nakon toga svaka četiri tjedna od 12 tjedana od 6 mjeseci starosti. Osim tableta, koje je teže primjeniti tako malim štencima poput Vaših, možete primjeniti i Drontal Puppy suspenziju za peroralnu primjenu. Doza za jednokratnu dehelmintizaciju je 1ml/1kg tjelesne mase. Osim glistama, psi mogu biti invadirani i drugim crijevnim nametnicima od kojih su najčešće trakavice. Čišćenje pasa od trakavice provodi se uz cijepljenje protiv bjesnoće. Pse se preporuča tretirati sredstvima protiv trakavica 3-4 puta godišnje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr